Обзавеждане на кухня

В живота на всеки стопанин кухнята заема специално място.  Малък празник, чай за гости или бира с приятели – всичко това е в кухнята.
Независимо от размера, ние можем да направим това място най-стилното, комфортно и функционално. Но преди всичко, в кухнята трябва да бъде най-подходяща за предназначението си –  трябва лесно да се приготвят ястия.

За всеки конкретен случай, можете да мислите за организацията на  обзавеждането на кухнята – допълнителни зони или обединяване на отделните елементи, цветове, уреди и др. Всичко – строго индивидуално. Съответно, дизайнът на кухнята се определя главно от вашите идеи за това, какво е най-предпочитано и необходимо.

Видове кухни

raboten-trygylnik-ray-mg

Идеята зад идеалния работен триъгълник се състои в това, човек да разположи трите основни и най-често използвани неща в  кухнята, така че визуално да се образува триъгълник. Целта е да се постигне максимално удобство и да се намали времето и усилията, нужни за готвене.

Ъглова (Г-образна) кухня

kuhnq-obz

Такова оформление на кухнята може да се прибегне, ако размерите са много малки или помещението има спецефична форма и структура. И в този случай е доста постижимо да се постигне  удобно място от ключовите елементи. Опитайте се да се поставите така мивката и печката, че да разделени с равнината на работния плот.

Кръгова (П-образна) кухня

kuhnq-p-obrazna-obz

Така подредени мебелите в кухнята, свободното пространство е доста голямо. Във всяка една от секциите на един елемент на „триъгълника“, резултатът е с ергономичен дизайн.
Интериорът и разположението на кухнята под формата на буквата П позволява да се организира голяма зона за хранене и бар.
Този вид кухня се използва само в големи помещение като повечето са преходни.

Островна и полуостровна кухня

kuhnq-ostrovna-obz

Оформлението и дизайна на кухня с „остров“ предоставя най-големите възможности за различни комбинации и да се отворят широки перспективи за интериори. Тези кухни са обикновено с по-голяма площ и често се комбинират с хол и трапезария.
Обикновено „острова“ включва част от работната повърхност, плот, шкаф за съхранение на прибори или някои уред.

Двуредова (паралелна) кухня

kuhnq-paralelna-obz

Това е модерно оформление на кухня , при което работната повърхност и оборудването са подредени в две успоредни линии по стените на помещението. От една страна може да постави мивката и плота, а от друга хладилник, както и други устройства. За кухни с два входа (от дневната и трапезарията), подобен вариант може да се счита за най-добрия вид кухня.

Едноредова (еднолинейна) кухня

kuhnq-lineina-obz

Едноредовата линейна кухня е универсален вариант  за малки и големи стаи. Но най-често, се прибягват до това решение в случай на липса на място или поради определени пропорции. В този вид, всички кухненски елементи са подредени на една от стените. Разбира се, варианти са възможни, защото модерните кухненски уреди, мебели, дизайн и функционалност дават възможност за свободно място. Опитайте се да се заемете максимално свободното и достъпно място на стените.
Големият плюс на такова разположение е свободното място на отсрещната стена. Кухненската мебел и допълните аксесоари по съществуващата широчина дават избор за на-добрия начин да се оптимизира процеса на готвене.

©2024 Рей Мебел Груп ЕООД уеб сайт от Webtitan.bg