Обзавеждане на детстка стая

Всички ние, рано или късно, мислим за това как да направим детската стая удобна, стилна и функционална. Като трябва да се вземат предвид много различни нюанси като например броя на децата, тяхната възраст, пол, желанията и предпочитанията, както и размерът на помещението. Именно чрез правилния подход към планирането на стаята на детето и създаването на хармоничен интериор, можете да се постигне желания резултат.
Ше разгледаме тънкостите на създаването на детска стая, разкривайки много тайни на професионалното обзавеждане и най-важното функционален дизайн. В допълнение, ние ще Ви запознаем с всички възможни варианти на оформление на детската стая, базирани на най-различни изисквания.

Задължителните зони/части за детска стая

Зона за работа и учене

detska-zona-rabota

Най-подходящото място за местоположение на зоната за работа и учене е мястото най-близо до прозореца, защото така има максималното естествено осветление. Зоната за работа и учене задължително трябва да има сгъваема маса или бюро, удобен стол и допълнителни източници на светлина.

Зона за почивка

detska-zona-pochivka

За да бъде максимално функционална и практична зоната за почивка, леглото трябва да бъде поставен в един от ъглите на стаята, като е желателно  да е в противоположната страна на прозореца. Размерът на леглото трябва да се избира на базата на растежа на детето. Деца под 4 години спокойно могат да са в кошарката с подвижни страни, а когато те са по-възрастни е по-добре да са имат обикновенно единично легло в стандартни размери.

Видове детски стаи според възрастта

Новородени

detska-novoredeno

Предучищна възраст

detska-preduchlishtna

Училищна възраст

detska-uchenik

Оформлението и дизайна на детската стая, преди всичко зависи и от възрастта на детето. В крайна сметка, за всяка конкретна възрастова група се изисква определени условия на живот. Поради тази причина, трябва първо да се обмислят всички възможни варианти за всяка отделна възрастова група.
За новородените деца най-важното нещо е удобно и комфортно легло – кошара. В крайна сметка, повечето от времето те спят. Съответно, основният акцент на интериора ще бъде върху една кошара. Като избора и трябва да се поджода внимателно, тъй като новородените са чувствителни към всичко. На първо място, кошарата трябва да бъде направен от екологично чист материал, идеалният е от дървен масив. Друг важен елемент е неейната функционалност и използваемост.
Разположението и подреждането на стаята за деца в предучилищна възраст е коренно различна от предишния вариант. Защото сега те не само трябва да си легнат, но също така и да имат зона за игра. Съответно, подходът ни трябва да е малко по-различен.
За децата в училищна възраст, отново е нужна промяна на приоритетите . В момента всеки модерен ученик се нуждае не само едно легло, но също така и от компютър и бюро. Ето защо тук, както и в предишните случаи, има нужда от специален подход.

Видове детски стаи според пола

Детска за момче

detska-momche

Детска за момче и момиче

detska-momche-momiche

Обзавеждането на детска стая според пола предразполага към напълно различен подход за планиране на помещението, тъй като е необходимо не само да се създаде комфорт и удобство, но и да компетентно зонирането на стаята, за да се създаде някакво лично пространство за всеко едно от децата. Например завесите могат да послужат, както за разделяне, така и за украса. Най-добре е да се направи зониране в тесни правоъгълни помещения.
Що се отнася до създаването на интериора за момче и момиче е необходимо да се вземе под предвид желанията и предпочитанията им. В идеалния случай, който ще задоволи всяко едно дете е се да направи пълен стайлинг на стаята, например използвайки стилистични тапет. Момичетата, макар и не толкова активни като момчета, но в ранна възраст все още ще се нуждаят от пространство за тяхната дейност. Затова допълните мебели, аксесоари и декорации не трябва да се намесва в техните активни игри.

©2024 Рей Мебел Груп ЕООД уеб сайт от Webtitan.bg